Föreläsare torsdag

Torsdag

Gemensamma föreläsningar

Kärnkompetenser för god och säker vård
Professor Stefan Lindgren

Modern hälso- och sjukvård är ett lagarbete, och inkluderar patienten som medlem i teamet. De olika professionella yrkesgrupperna har gemensamma kärnkompetenser. Interprofessionellt lärande och träning av lagarbete är nödvändiga förutsättningar för att uppnå kärnkompetenserna.

Personcentrerad vård: Vad säger forskningen
Leg. Sjuksköterska, PhD, universitetslektor anestesi Axel Wolf

Personcentrerad vård bygger på ett partnerskap mellan experter; patienten/anhöriga som expert på sin livssituation samt den professionella vårdaren med generiska expertkunskaper. Frågan är om personcentrerad vård är effektiv och inte bara moraliskt eftersträvansvärd?

Samverkan i Team, en av sjuksköterskans kärnkompetenser
Leg. Sjuksköterska, PhD Susanne Kvarnström

Föreläsningen handlar om kärnkompetensen Samverkan i team utifrån två arketyper för teamarbeten i vården, akutteamet och rehabteamet. I föreläsningen berörs också ”teamtanken”, interprofessionell teamkompetens och dilemman som kan uppstå vid samarbete mellan olika yrkesgrupper.

Förbättringsarbete i vård
Leg. Sjuksköterska, PhD Ann-Christine Andersson

Förbättringskunskap har blivit en allt viktigare del i sjuksköterskans professionsområde. Både nationellt och internationellt lyfts vikten av att sjuksköterskor behärskar det som kallas Profound knowlege, vilket blivit än tydligare då Förbättringskunskap för kvalitetsutveckling lyfts upp som en av de sex kärnkompetenserna av svensk sjuksköterskeförening.

WHO:s checklista för säker kirurgi
Specialistsjuksköterska anestesi May-Lena Färnert

Föreläsningen handlar om hur samtliga medlemmar i operationsteamet upplever att det är att arbeta med WHO:s checklista för säker kirurgi. Resultat från en enkätundersökning vid en operationsavdelning.

Teamarbete på operationsal i praktiken: Organisationsdesignens roll och konsekvenser för patientsäkerheten
Civilingenjör, PhD Christoffer Rydenfält

Teamarbete är en populär arbetsform inom hälso- och sjukvården och teamarbete anses kunna göra sjukvården både effektivare och säkrare.
På operationssalen möts anestesiologer, anestesisjuksköterskor, kirurger, operationssjuksköterskor och undersköterskor i olika konstellationer för att tillsammans behandla patienten, som ett team. Arbetet som operationsteamet utför tillsammans kan beskrivas som komplext, och utfallet beror inte bara på teamet i sig utan även på teamets samspel med sin omgivning och patientens tillstånd. Presentationen behandlar dessa aspekter genom att titta på hur arbetet i teamet relaterar till den gemensamma uppgiften och på hur arbetet går till i praktiken, t.ex. med avseende på ledarskap och användning av säkerhetsrutiner. Möjliga vägar framåt i form av organisering för teamarbete kommer också att diskuteras.

Att vårda kurage
Föreläsare Antropolog Brian Palmer

Antropologen Brian Palmer samlar visdom från heroiska liv och tillämpar den på vardagliga frågor om att överleva som idealist i en hård värld. Vad kan våra modigaste samtida och stupade vänner lära oss om hur man lever?

 

IVA

Septisk chock-moderna guidelines.
Bitr Överläkare Anestesi/Intensivvård Södersjukhuset Maria Cronhjort 

Genomgång av septisk chock med inriktning på handläggning på IVA. Agens, klinik, diagnostik, monitorering och terapi.

Target Temperature Management
Föreläsare: Malin Rundgren Anestesi Operation Intensivvård Helsingborgs Lasarett, Helsingborg

TTM-studien skall hjärtstoppspatienten kylas till 33 eller 36 grader?

Neurologisk långtidsuppföljning av hjärtstoppsöverlevare
Arbetsterapeut Gisela Lilja

Inom ramen för the Target Temperature Managament trial har en stor grupp överlevande patienter och anhöriga deltagit i en uppföljning 180 dagar efter insjuknandet. Olika patient relaterade outcomes undersöktes liksom objektiv testning av neurologisk/kognitiv funktion.

Intensivvårdsrummets betydelse för vårdande och välbefinnande
Leg. Sjuksköterska, PhD Sepideh Olausson

I föreläsningen redovisas resultatet från tre empiriska studier som har undersökt hur det är att vårdas, vaka över en nära person och vårda kritiskt sjuka patienter med fokus på rummet. Därtill presenteras hur photovoice har använts för att generera data samt konkreta förslag till förbättringar i intensivvårdsmiljön.

Anestesi

Preoperativ narkosbedömning av anestesisjuksköterska
Specialistsjuksköterska anestesi Elisabet Ohlsson

Anestesisjuksköterskor på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gör självständiga narkosbedömningar på ca 1500 patienter/år. Vilka erfarenheter har vi efter 3 år?

Uppläggning av patient vid Robotkirurgi
Specialistsjuksköterska anestesi Lotta Bohman

Det har blivit allt vanligare att patienter väljer att opereras med sk Robotkirurgi. Gemensamt för de flesta robotingreppen är att man tippar patienten i Trendelenburgläge. Tillgången till patientens armar är också kraftigt begränsad. Detta kräver en väl genomtänkt uppläggning av patienten på operationsbordet så att man minimerar de komplikationer som patienten kan råka ut för.

Skjuvning-vad är det?
Monika Petré

Min föreläsning kommer att handlar om hur patienten förflyttas på operationsbordet när man ändrar lägen. Patienterna ligger längre på operationsbordet än förr och man positionerar patienten i allt fler olika lägen.

ASA-klassificering vad är den till för?
Bitr. Överläkare Alexey Dolinin

Historiska och nutida fakta om preoperativ riskbedömning och ASA-klass i synnerhet. Vanliga fallgropar vid preoperativ bedömning.